Houd je hoofd koel en je voeten gezond: hoe ga je veelvoorkomende voetklachten in de zomer tegen
Het seizoen van buiten hardlopen, strandwandelingen maken en door onbekende steden slenteren is eindelijk aangebroken. De zomermaanden zijn ideaal voor mensen die graag dingen buitenshuis ondernemen: de kou achter je laten en vol goede moed op pad. Het zal je dan ook niet verbazen wanneer we zeggen dat mensen over het algemeen een gezonder en actiever leven leven tijdens de warme lente- en zomermaanden. Het enige struikelpunt? De plotselinge verandering in activiteit en schoenkeuze kan zorgen voor pijn in de voeten. In dit artikel bespreken we de meest voorkomende oorzaken van deze klachten, gaan we dieper in op de drie meest voorkomende zomeraandoeningen die we in onze praktijk zien langskomen en geven we tips om klachten te voorkomen.
Algemene oorzaken
Herken jij het? Je komt thuis na een warme dag, je trapt je slippers of sandalen uit, ploft op een stoel of de bank en masseert eerst even de onderkant van je voet voordat je de puf vindt om verder iets te ondernemen. Je voeten zijn moe en jij daarom ook. Dat heeft een aantal redenen:
Onjuist schoeisel: Je draagt schoenen die geen ondersteuning bieden, zoals slippers of sandalen. Ook slecht passende schoenen dragen bij aan het ontstaan van klachten in de voet.
Verhoogde activiteit: Je onderneemt meer tijdens de warmere maanden: sightseeing op vakantie, hiken, vaker hardlopen, bergbeklimmen, strandwandelingen. Allemaal dingen die je vaak alleen doet met mooi weer. Deze activiteiten zorgen voor extra belasting op je voeten en daarom een verhoogde kans op klachten.
Ongelijke ondergrond: Je komt op meer plekken en loopt daarom op andere ondergronden: je wandelt over het strand of rent door het park. Je voeten zijn waarschijnlijk niet gewend aan een andere, zachtere ondergrond zoals zand of gras, dat kan de spieren en pezen in je voeten belasten.
Hogere temperaturen en zweten. Van hitte ga je zweten en van zweten ontstaan blaren. Om je voeten te ontzien van de pijn die ontstaat door blaren, zet je je voet anders neer dan normaal. Je helt bijvoorbeeld iets naar binnen of naar buiten. Hierdoor kunnen klachten in de enkel, spieren of pezen ontstaan.
Plantaire fasciitis
Een peesplaatontsteking, ook wel Plantaire fasciitis genoemd, is een veelvoorkomende aandoening waar we op stuiten na de zomermaanden. Het is een ontsteking van de peesplaat, een dikke band van bindweefsel die van het hielbeen naar de voorvoet loopt. De ontsteking komt het meest voor ter hoogte van het hielbot, maar kan overal in de peesplaat voorkomen. Plantaire fasciitis uit zich in pijn in de hiel, pijn bij lopen of staan en stijfheid en gevoeligheid aan de onderkant van je voet.
Achillespeesontsteking
Een achillespeesontsteking is, zoals de naam suggereert, een ontsteking in de achillespees, ook wel bekend als tendinitis van de achillespees. De achilles is de gezamenlijke pees van de kuitspieren en is de dikste en sterkste pees in het lichaam. Zij is gemiddeld zo’n 15 cm lang en begint in het midden van het onderbeen. Wanneer je een ontsteking in de achillespees hebt, uit zich dat in pijn en stijfheid in de pees, zwelling en gevoeligheid in het gebied, een knarsend gevoel bij het bewegen van de enkel en verhoogde pijn bij activiteiten.
Capsulitis
Capsulitis is een ontsteking van het gewrichtskapsel, een stevig, vezelig omhulsel dat een gewricht omsluit en stabiliseert. Het kan in verschillende gewrichten voorkomen, maar komt het meest voor in de voet, met name in de tweede teen (de teen naast de grote teen). Capsulitis in de voorvoet uit zich als pijn onder de bal van de voet en aan het teengewricht.
Capsulitis kan ontstaan door de oorzaken onder het kopje ‘algemene oorzaken’, maar kan daarnaast ook ontstaan door:
Het maken van repetitieve bewegingen, denk aan herhaalde bewegingen die je maakt bij bepaalde sporten of beroepen.
Een aangeboren of verworven afwijking in de voet, zoals hamertenen, platvoeten of hoge voetbogen.
Letsel of directe trauma’s aan het gewricht.
Preventie zomeraandoeningen
In veel gevallen zijn bovengenoemde aandoeningen te voorkomen of in ieder geval in te perken. Deze tips, die je thuis kan volgen, helpen je om de aanstaande warme zomermaanden pijnvrij te overbruggen:
- Gun je voeten rust en tijd om bij te komen van intensieve activiteiten, zeker als je al pijnklachten ervaart.
- Draag geschikte schoenen die voldoende ondersteuning bieden en vermijd het langdurig dragen van slippers.
- Train je voeten, want: hoe sterker de voet, hoe belastbaarder de voet is en hoe beter die dus veranderingen verwerkt.
- Regelmatige kracht- en rekoefeningen houden de spieren flexibel en sterk.
- Verhoog de intensiteit en duur van activiteiten geleidelijk. Begin bijvoorbeeld met een wandelprogramma een aantal maanden voordat je op vakantie gaat.
- Hydrateer de huid met vochtinbrengende crèmes, een soepele huid voorkomt blaren.
- Houd je voeten schoon en droog om infecties en huidproblemen te voorkomen.
- Geef je voeten de tijd om te herstellen na activiteiten en vergeet niet om rekoefeningen voor voeten en enkels te doen.
- Draag ademende, vochtabsorberende sokken om wrijving en zweten te verminderen.
- (Steun)zolen zouden, als laatste redmiddel, kunnen helpen ter preventie in geval van klachten.
Voorkomen is altijd beter dan behandelen. Een podotherapeut kan je verdere, verdiepende adviezen geven om klachten te vermijden. Weet je dus nu al dat jij een actieve vakantie/zomer tegemoet gaat? Ga dan alvast thuis aan de slag met het langzaam opbouwen van je activiteit. In onze webshop vind je allerlei handige hulpmiddelen om jouw voeten gezond te houden. Liever een persoonlijk consult? Plan dan een afspraak in bij een van onze podotherapeuten via onderstaande button.