Overbelastingsblessures zijn blessures die ontstaan als gevolg van belasting op bepaalde spieren, pezen, gewrichten of andere delen van het lichaam. Ze zijn vaak een gevolg van repeterende bewegingen, overmatige kracht of langdurige stress op specifieke lichaamsdelen. Een overbelastingsblessure ontstaat vaak geleidelijk aan door een opeenstapeling van microbeschadigingen. Deze n zorgen voor pijn en een verminderde functie van het aangedane lichaamsdeel.
Bij overbelastingsblessures kunnen de voeten een rol spelen in de oorzaak van de blessure, omdat ze de basis van het lichaam vormen en daarom de krachten opvangen die tijdens beweging ontstaan. Overbelasting in de voet kan meerdere oorzaken hebben : biomechanische afwijkingen, ongeschikt schoeisel , spierzwakte, verandering in activiteitsniveau, anatomische factoren (denk bijvoorbeeld aan beenlengteverschil), onderliggende aandoeningen, trainingstechnieken of gewicht.
Pijn: Chronische of aanhoudende pijn die optreedt tijdens of na fysieke activiteit kan een teken zijn van overbelasting. De pijn kan zich geleidelijk ontwikkelen en kan variëren van mild tot ernstig.
Zwelling: Overbelasting kan leiden tot ontstekingen in het getroffen gebied, resulterend in zwelling. Zwelling kan soms gepaard gaan met warmte en roodheid.
Stijfheid: Aanhoudende stijfheid in spieren of gewrichten, vooral na rustperiodes of ’s ochtends, kan wijzen op overbelasting.
Veranderingen in prestaties: Als je merkt dat je prestaties verminderen zonder duidelijke reden, kan dit een teken zijn van overbelasting. Dit kan zich uiten als vermoeidheid, verminderde kracht of coördinatie.
Pijn bij specifieke bewegingen: Pijn die optreedt bij specifieke bewegingen of activiteiten kan wijzen op overbelasting van de betrokken spieren, pezen of gewrichten.
Veranderingen in houding of looppatroon: Om pijn te vermijden, kunnen mensen met overbelastingsblessures hun houding of manier van lopen aanpassen. Dit kan leiden tot extra stress op andere delen van het lichaam.
Gevoeligheid bij aanraking: Het getroffen gebied kan gevoelig zijn wanneer er druk op wordt uitgeoefend. Dit kan duiden op een ontstekingsreactie.
Vermoeidheid: Overmatige vermoeidheid die niet verdwijnt met rust kan wijzen op een overbelastingsblessure.
Als je een of meer van deze symptomen ervaart, is het belangrijk om medisch advies in te winnen. Een arts, fysiotherapeut of podotherapeut kan de specifieke oorzaak van de symptomen vaststellen en een geschikt behandelplan opstellen.
Binnen ons vakgebied, podotherapie, richten we ons op de diagnose, behandeling en preventie van voetgerelateerde problemen én de invloed ervan op het functioneren van het gehele lichaam. Een podotherapeut is gespecialiseerd in het beoordelen van de biomechanica van de voeten en de impact ervan op het bewegingsapparaat.
Biomechanische afwijkingen verwijzen naar onregelmatigheden of verstoringen in de mechanische functie van de voeten en de onderste ledematen tijdens beweging. Deze afwijkingen kunnen invloed hebben op de manier waarop de voeten bewegen, de krachten die op de gewrichten worden uitgeoefend en hoe het lichaamsgewicht wordt verdeeld tijdens activiteiten zoals lopen, rennen of staan. Podotherapeuten zijn gespecialiseerd in het diagnosticeren en behandelen van deze biomechanische afwijkingen om pijn en letsel te verminderen en de algehele voetgezondheid te verbeteren.
Podotherapeuten spelen dus een belangrijke rol bij het behandelen en voorkomen van overbelastingsblessures door:
…de biomechanica van de voet te analyseren. Een podotherapeut analyseert de manier waarop je loopt en beweegt. Afwijkingen in de biomechanica kunnen leiden tot overbelastingsklachten.
…jou looptechniek optimaliseren Op basis van jouw persoonlijke loopanalyse geeft een podotherapeut advies over het optimaliseren van het looppatroon om zo overbelastingsklachten te verminderen. of
…manuele behandeltechnieken toe te passen. Er wordt gekeken naar de optimale bewegingsuitslagen van voet, enkel, knie en heup. Mochten hier afwijkingen aanwezig zijn, wordt middels manuele therapie de bewegingsuitslag verbeterd.
…podotherapeutische hulpmiddelen aan te meten. Door middel van podotherapeutische zolen worden de stand en functie van je voeten geoptimaliseerd
…advies over schoeisel. De podotherapeut kijkt naar het slijtagepatroon van de schoen en naar het looppatroon met schoeisel. Op basis hiervan wordt er gekeken of het schoeisel geschikt is en wordt er passend schoenadvies gegeven. .
…advies over belasting en belastbaarheid. Er wordt gekeken naar jouw belastbaarheid, op basis hiervan wordt er advies gegeven welke belasting het beste bij jou past.
Blessures kan je behandelen, maar voorkomen is natuurlijk beter. Wanneer je van plan bent weer vaker of harder te trainen, is het slim om rustig op te bouwen om je lichaam niet te overbelasten. Wanneer je merkt dat je last hebt van een van de bovenstaande klachten, of wanneer je volledig voorbereid weer de sportschool wil instappen, baat het een loopanalyse bij een van onze behandelaars te boeken. Zo lokaliseren we samen jouw probleemgebieden en behandelen we ze planmatig.