Voor een afspraak bij locatie FysioMed bel: +31205608920

SharonBeld_Behandeling_Sport_doorArnoStevens-54

Hoe zorg je goed voor je voeten en lichaam in voorbereiding op een marathon?

Over 10 weken start het nieuwe marathonseizoen in Nederland. Een marathon is een sportieve beproeving die veel mensen wel een keer in hun leven aan willen gaan. Een goede voorbereiding op de marathon duurt zo’n drie of vier maanden. Mogelijk ben je dus al aan het trainen voor jouw sportieve doel, of start je daar binnenkort mee. Een vraag die wij veel krijgen is hoe je goed voor je voeten en lichaam kunt zorgen ter voorbereiding op een marathon. Deze voorbereiding gaat namelijk verder dan kilometers maken en jouw trainingsschema volgen. Het is ook belangrijk om aandacht te besteden aan het gezond houden van je voeten en andere biomechanische structuren van je lichaam. Daarom delen we graag meer informatie over waar je rekening mee kan houden in een optimale voorbereiding op een marathon vanuit ons vakgebied. De belangrijkste hebben we voor je op een rijtje gezet:

  • Voettype en biomechanica: Iedereen heeft zijn eigen combinatie van voettype en looppatroon. Hierin kunnen afwijkingen versleuteld zitten waar je in je dagelijks leven niet direct last van zult krijgen, maar die bij meer intensieve activiteiten zoals hardlopen kunnen leiden tot overbelasting en zelfs blessures. Het is raadzaam om door een podotherapeut een grondig onderzoek uit te laten voeren naar jouw voettype en biomechanica om zo risicofactoren te identificeren en blessures te helpen voorkomen.
    In onze praktijk maken we graag gebruik van de nieuwste technieken, waaronder de Run3D loopanalyse. Een onderzoek waarbij een 3D analyse wordt gemaakt van jouw unieke looppatroon. Jouw resultaten worden vergeleken met het optimale looppatroon (op basis van de wetenschappelijke benchmarking data). Aan de hand hiervan kunnen we nog preciezer de risicogebieden of juist ruimte voor verbetering in kaart brengen.
  • Schoeisel: Om blessures te voorkomen en om je voeten goed te ondersteunen is het waardevol om inzichtelijk te maken welke hardloopschoenen het meest geschikt zijn voor jou. Een podotherapeut kan een loopanalyse en voetenscan uitvoeren om de juiste schoenkeuze voor jou te bepalen. Tevens kunnen zij aangeven of het wenselijk is om gebruik te maken van een podotherapeutische zool  als aanvulling op je schoenen.
  • Voorkomen van wrijving en blaren: Wat kunnen blaren vervelend zijn! Om nog maar te zwijgen over de risico’s die ontstaan doordat je gaat trainen met blaren en je onbewust je looppatroon aanpast om de pijn te ontzien. Iets wat kan leiden tot weer andere klachten.
    Om wrijving te verminderen en blaren te voorkomen kan je het allerbeste naadloze sokken dragen van vochtafvoerend materiaal. We adviseren om deze sokken te testen tijdens je trainingen om te zorgen dat ze ook comfortabel zijn om straks ruim 42 kilometer op te lopen.
  • Verzorging van de teennagels: Het netjes knippen van je teennagels voorkomt ongemak zoals ingegroeide nagels. Over het algemeen is het belangrijk om de nagels recht af te knippen. Wil je zeker weten wat voor jou de beste nagelverzorging is, dan kan je één van onze podotherapeuten raadplegen bij je volgende bezoek óf ga even langs onze sportmedisch pedicure.
  • Training en overbelasting: Rustig aan opbouwen van de trainingsintensiteit is een van de belangrijkste factoren om overbelasting en blessures te voorkomen. Luister altijd goed naar je eigen lichaam en neem voldoende rust na zware trainingsdagen om je lichaam te laten herstellen en aansterken. Je lichaam bouwt namelijk sneller conditie op dan dat je spieren en pezen sterker worden. Dit betekent dat te snel of te lang lopen zonder goede basis kan leiden tot onnodige blessures.
  • Hydratatie en voeding: Voldoende hydratatie en voedingsstoffen zijn belangrijk om voldoende energie te hebben om de hele marathon uit te lopen. Daarnaast is het belangrijk voor de gezondheid van je huid en weefsel. Dit is niet alleen belangrijk tijdens de race, maar zeker ook tijdens de trainingsperiode voorafgaand aan de grote dag.
  • Verzorging tijdens de race: Al eerder noemde we goede vochtafvoerende en naadloze sokken om wrijving en blaarvorming te voorkomen. Ditzelfde geldt voor de andere kleding die je draagt. Daarnaast kan je een extra paar sokken meenemen om de problemen van zweet en/of regen te verminderen.
  • Verzorging na de marathon: Je hebt het gedaan! Tijd om bij te komen. Vergeet vooral niet om nog even goed je voeten te controleren op eventuele tekenen van overbelasting, blaren of andere verwondingen. Maak jij je ergens zorgen over? Ook voor advies over nazorg kan je terecht bij een podotherapeut

 

Tenslotte is het altijd aan te raden om advies in te winnen bij ervaren hardlopers, coaches of medische professionals om een persoonlijk trainingsplan te ontwikkelen dat past bij jouw specifieke behoeften en doelen.

Wil je meer weten of ben je op zoek naar persoonlijk advies? Plan dan een afspraak via de button in het menu boven.

Toekomstig Footnews in je inbox ontvangen?

Openingstijden feestdagen

Nieuwjaarsdag:
Gesloten
Goede Vrijdag:
Gesloten
1e paasdag:
Gesloten
2e Paasdag:
Gesloten
Koningsdag:
Gesloten
Bevrijdingsdag:
Gesloten
Hemelvaartsdag:
Gesloten
1e pinksterdag:
Gesloten
2e pinksterdag:
Gesloten
1e kerstdag:
Gesloten
2e kerstdag:
Gesloten