Onderzoek: een essentieel onderdeel van podotherapie
Podotherapie speelt een cruciale rol in de diagnose en behandeling van klachten aan de voeten, enkels, knieën en zelfs de rug. Voordat er een behandeling gestart kan worden, wordt er onderzoek gedaan. Welke onderzoeken we bij Podotherapie Beld doen en waar ze voor dienen, lees je in deze Footnews.
Onderzoek als basis
Bij Podotherapie Beld zien we onderzoek als basis voor een goede behandeling. Zo start elk behandeltraject bij ons met een intake gesprek waar we direct onderzoek uitvoeren. Dit onderzoek bestaat uit het uitvragen van de hulpvraag, een fysiek onderzoek én ook altijd uit een video loopanalyse. Door middel van dit onderzoek proberen we te achterhalen waar de grote verschillen tussen links en rechts liggen en hoe het lichaam compenseert. Het is belangrijk om verschillende facetten van het onderzoek, zoals loopanalyse, inspectie, palpatie en functieonderzoek, aan elkaar te koppelen. Zo wordt de oorzaak van de klacht of blessure achterhaald en kan je persoonlijke behandelplan worden bepaald.
In veel gevallen komen cliënten bij ons met klachten, maar we zetten ook regelmatig onderzoek in voor preventieve doeleinden. Veel klachten kunnen namelijk voorkomen worden wanneer afwijkingen in het looppatroon of overbelasting vroegtijdig worden opgemerkt. Mensen die bijvoorbeeld vaak hardlopen of intensief sporten, kunnen baat hebben bij een preventief onderzoek om blessures te voorkomen.
Actieve benadering
Bij Podotherapie Beld werken we vanuit een actieve benadering. We zien de langdurige effecten van actief werken aan de juiste beweegpatronen en zetten dit graag in voor onze cliënten. Dit betekent dat we met onze behandelplannen de juiste voorwaarden willen creëren zodat het lichaam zonder te veel hulp(stukken) weer op de juiste manier kan bewegen.
Wanneer we een onderzoek uitvoeren heeft dit ook direct invloed op de manier waarop we dit onderzoek benaderen. We kijken naar welke biomechanische mogelijkheden of beperkingen er zijn waarop het behandelplan aangepast kan worden. Een persoonlijk behandelplan bevat hierdoor vaak verschillende oefeningen en aandachtspunten voor het aanleren van de juiste beweging en houding, maar ook het opbouwen van kracht of juist verbeteren van de mobiliteit. Voorbeelden hiervan zijn de oefeningen die je maandelijks ziet in onze miniserie.
Innovatief onderzoek: 3D loop- en hardloopanalyses
We zijn gek op ons beroep en ontwikkelen onszelf en het vak graag verder. Daarom zijn we altijd op zoek naar nieuwe en betere onderzoeksmethoden die ons nog gedetailleerder naar het menselijk lichaam kunnen laten kijken. Dit betekent dat we tijdens een intake gesprek altijd een 2D loopanalyse maken aan de hand van videomateriaal. Dit is ook de reden dat we veel met de Run3D technologie werken.
Het Run3D systeem is ontwikkeld door wetenschappers van de Universiteit van Oxford. Met behulp van infraroodcamera’s en markers op de onderrug, heupen, knieën, enkels en voeten wordt een exacte digitale kopie van de cliënt gemaakt. Terwijl je wandelt of hardloopt registeren we jouw looppatroon. De software zet jouw persoonlijke resultaten weg tegen die van het ideale looppatroon en helpt ons op die manier risicogebieden of presentatiemarkers te identificeren. Aan de hand hiervan kunnen we onze cliënten nog beter begeleiden in revalidatietrajecten, blessurepreventie, maar ook om loopprestaties te verbeteren.
En na het onderzoek?
Wanneer de onderzoeken zijn gedaan, stellen we gezamenlijk jouw persoonlijke behandelplan op. Afhankelijk van dit behandelplan worden er vervolgafspraken ingepland. Vervolgafspraken kunnen zijn:
- Manuele therapie: tijdens deze sessies behandelen we je voet, enkel en onderbeen voor het optimaliseren van de beweeglijkheid van de voeten.
- Zooltherapie: het kan zijn dat er toch zolen nodig zijn. In dat geval maken we een 3D scan van de voet en maken we met de hand jouw persoonlijke zooltje.
- Actief aan de slag: het kan ook zo zijn dat het advies is om aan de slag te gaan met oefeningen, deze worden uitgelegd en voorgedaan of je wordt verwezen naar een andere discipline zoals bijvoorbeeld fysiotherapie of een sportarts.
Kan je altijd bij ons langskomen voor een onderzoek?
We werken nauw samen met fysiotherapeuten, sportartsen en huisartsen. Het kan zomaar dat je via deze specialisten wordt doorverwezen naar een podotherapeut. Een verwijzing is echter niet noodzakelijk voor podotherapie of pedologie. Dit is altijd direct toegankelijk en afhankelijk van je aanvullende verzekering worden de afspraken vergoed. Bekijk het vergoedingsoverzicht podotherapie wat door jouw verzekering gedekt wordt.
We zijn inmiddels gevestigd op vijf verschillende locaties, dus er is een grote kans dat we dichtbij zijn. Onze locaties zijn:
- Amsterdam Zuid, Fysiomed Amsterdam
- Amsterdam Centrum, Amstelfysio
- Haarlem, Kenamju
- Almere, Almere Trainingscentrum
- Weesp, Weesp Fysiomed
We zien je graag tegemoet op één van deze locaties!
Maak via deze link een afspraak om je voeten van hiel tot teen te laten onderzoeken.
Wil jij meer tips en tricks om jouw voeten gezond te houden?
Schrijf je nu in en ontvang elke eerste zondag van de maand ons Footnews in jouw inbox?
Schrijf je nu in en ontvang elke eerste zondag van de maand ons Footnews in jouw inbox?